نقش ITIL در بهینهسازی مصرف انرژی (ارتباط میان ITIL و Green IT)
با افزايش ميزان اهميت و توجه بر استراتژيهاي محيط زيست و مصرف بهينه انرژي، سازمانها نيز موظفند خدمات خود را به گونهاي ارائه دهند که اهداف فوق تحقق يابد. خدمات فناوري اطلاعات مشتمل بر اين قانون قرار خواهند گرفت و مديران فناوري اطلاعات بايد ارائه خدمات خود را به جهتي سوق دهند که اهداف محيطي و مصرف بهينه انرژي را نيز پوشش دهد. عليرغم فقدان حمايت مستقيم مديران ارشد پيرامون پيادهسازي Green IT و با توجه به تمرکز زياد مديران بر ITIL در حوزه مديريت خدمات، چارچوب ITIL در دل خود خدمات فناوري اطلاعات را به گونهاي ارائه مينمايد که در تحقق اهداف محيطي نيز کمک خواهد کرد.
هر چند تا کنون قوانيني مبتني بر حفظ محيط زيست وضع نشده است، ولي با توجه به شرايط فعلي کشور بايد توجه ويژهاي بر اين امر مهم نمود. يکي از اجزاي کليدي فناوري اطلاعات که بر محيط زيست تاثير ميگذارد، ميزان مصرف انرژي تجهيزات فناوري اطلاعات و هزينههاي مديريت اطلاعات پيرامون آن ميباشد. چارچوب ITIL بر ارائه با کيفيت خدمات و افزايش ارزشآفريني فناوري اطلاعات براي کسبوکار تمرکز دارد. اين چارچوب هر چند در ارائه خدمات بر جوانب محيطي آن تمرکز نکرده است و برخي آن را نقطه ضعف ITIL بر ميشمارند، اما استقرار و اجراي روشهاي Green IT را که به طور خاص بر اين امر تمرکز دارند، ارتقا و تسهيل مينمايد.
ميتوان اذعان داشت که ITIL و Green IT بر يک هدف مشابه تمرکز ميکنند و آن هدف «ارائه خدمات فناوري اطلاعات با کارايي بالا و مقرون به صرفه و همسو با اهداف کسبوکار» ميباشد که به دنبال آن ميزان استفاده سازمانها از مواد کربني کاهش خواهد يافت و اهداف محيطي و مصرف بهينه انرژي تحقق خواهد يافت.
در ادامه به نمونههايي از کاربرد ITIL در تسهيل نمودن و ارتقاي روشهاي Green IT بيان خواهد شد.
1. با دارا بودن يک کاتالوگ خدمت منسجم، سازمان به کليه خدمات خود اشراف داشته و به راحتي ميتواند براي هر يک از خدمات فناوري اطلاعات سازمان اقدام «ارزيابي اثرات کربن در خدمات» را که يکي از اساسيترين گامهاي اجرايي Green IT ميباشد، انجام داد. به عبارت ديگر با وجود معين بودن کليه مشخصات هر يک از خدمات فناوري اطلاعات به راحتي ميتوان آن خدمات را از حوزه اثرات محيطي در آنها مورد بررسي قرار داد.
2. هنگام اجراي ارزيابي اوليه تاثيرات محيط زيستي، يکي از مشکلترين اقدامات محاسبه ميزان انرژي برق تمامي تجهيزات فناوري اطلاعات ميباشد. دارا بودن سيستم پايگاه داده مديريت پيکرهبندي اين اقدام را بسيار سريع و آسان خواهد نمود. سازمانها ميتوانند در راستاي تسهيل اين امر، يک ستون تحت عنوان ميزان برق مصرفي به هر يک از اقلام پيکرهبندي خود اضافه نمايند.
3. پيشنهاد ميشود در راستاي تسهيل در اجراي روشهاي Green IT، تيم مديريت تغيير هنگام ارزيابي پيشنهادات تغيير، تاثيرات محيطي هر يک از تغييرات را نيز بررسي کنند.
4. بررسيها و تحقيقات نشان ميدهد که سازمان با دارا بودن فرآيندهاي بهينه مديريت وقايع و مسائل کاهش اثربخشي در ميزان اثرات محيطي فناوري اطلاعات خواهد شد. با کاهش زمان پاسخگويي به وقايع و مسائل و نيز کاهش تعداد وقايع، در زمان و انرژي تجهيزات مورد استفاده از سوي پرسنل تيم پشتيباني صرفهجويي خواهد شد و ميزان تاثيرات محيطي آن کاهش خواهد يافت.
5. پيشنهاد ميشود در فرايند مديريت تامينکنندگان هنگام ارزيابي عملکرد تامينکنندگان، ميزان تاثيرات محيطي عملکرد آنان نيز به عنوان يکي از معيارهاي ارزيابي باشد.
برچسب:مقالات عمومی