مسئولیت فناوری اطلاعات نسبت به پایداری
امروزه پایداری به مفهومی رایج و پرکاربرد در میان کسبوکارها تبدیل شده است. از نگاهی دیگر، مشتریان امروزی کسبوکارها نیز آگاهی بیشتری نسبت به نسلهای گذشته خود در مورد مسائلی همچون پایداری پیدا کردهاند و مسائلی همچون تغییرات اقلیمی، فقر و … تبدیل به دغدغههای این افراد شده است. حال ممکن است این سوال مطرح شود که اگر پایداری برای تمامی کسبوکارها خوب است، دقیقا نقش فناوری اطلاعات در این میان چیست؟ آیا فناوری اطلاعات نیز همچون دیگر کسبوکارها میتواند نقشی پررنگ و مهم در پایداری ایفا کند؟ بعضی موارد بدیهی ممکن است به ذهن برسد که در ادامه چندین مثال خواهیم زد: در طول ده تا ۱۵سال گذشته، بسیاری از سازمانها به دلیل بهبود در تکنولوژیهای مورد استفاده خود و رفتن به سمت مستندسازی دیجیتالی، خروجیهای کاغذی خود را کاهش دادهاند. در راستای کنترل هزینههای مرتبط با انرژی، بسیاری از سازمانها راهحلهای اثربخشی را برای خنک کردن دیتاسنترهای خود یافتند که در نتیجهی استفاده از انرژی کمتر، منافع زیست محیطی مثبتی را به دنبال داشته است. حتی حرکت به سمت راهحلهای ابری (Cloud) میتواند در مصرف انرژی بسیار موثر باشد. در سالهای اخیر، تکنولوژیهای تعاملی این امکان را به کارکنان داده است که در خانه و از راه دور کار کنند که خود کاهش آلودگی را به دنبال داشته است. تکنولوژیهای متنوعی که به افراد این امکان را میدهد تا بدون سفر کردن و جابجا شدن (با استفاده از لپ تاپ و موبایل) با یکدیگر تعامل داشته باشند، به میزان قابل توجهی ضایعات الکترونیکی را کاهش میدهد. در واقع طبق گزارش اخیر World Economic Forum، میزان زبالههای الکترونیکی تولید شده در طول یک سال به اندازهای است که برای ساخت ۴۵۰۰ کپی از برج ایفل کفایت میکند.
در همین راستا موسسه Axelos نیز از یکی از جدیدترین دورههای ITIL خود با عنوان (ITIL® ۴ Specialist: Sustainability in Digital and IT (SDIT رونمایی کرده است. این دوره، قصد دارد تا شروعی باشد برای شکلگیری تخصصها و توانمندیهای لازم برای حرکت شرکتها و سازمانها به سمت اصول پایداری.
پایداری، رویکردی برای کسبوکارهاست که تمرکز آن بر خلق ارزش بلند مدت برای جامعه و دیگر ذینفعان میباشد که این امر از طریق شناسایی و مدیریت ریسکها و فرصتهایی است که مرتبط با رشد اقتصادی (Economic)، حفاظت از محیط زیست (Environment) و توسعه اجتماعی (Social) است.
پیشنهاداتی برای سازمانها:
زمانی که سفر در مسیر پایداری را شروع میکنیم به این نکته باید توجه داشته باشیم که یک نسخه نمیتواند برای تمامی سازمانها مناسب باشد. توانایی و قابلیت سازمان برای حرکت به سمت تغییرات مثبت میتواند متاثر از سایز سازمان، نوع صنعت و فعالیت آن، فرهنگ سازمانی و … باشد. درست زمانی که قصد راهاندازی یک محصول یا سرویس را دارید، نقطه خوبی برای شروع است؛ اینکه به آن چیزی که برای مشتری مهم است توجه شود، آنچه برای ذینفعان کلیدی و کارکنان شما اهمیت دارد. پیشنهاداتی عالی در دوره SDIT وجود دارد که میتوان بر روی آن تمرکز کرد و اقداماتی متنوعی برای آن میبایست انجام شود تا بیشترین تاثیر مثبت را داشته باشد. در ادامه به چند مورد آن اشاره میکنیم:
- در نظر داشته باشید که آیا محصولی که تولید میکنید، میتواند قابلیت استفاده مجدد و بازیافت را داشته باشد یا نه.
- چه ابزارها و تکنولوژیهایی مورد نیاز است برای اینکه بتوان پیشرفت در اهداف پایداری سازمان را دنبال کرد. آیا با استفاده از ابزار و پلتفرم ITSM سازمان این کار را میتوان انجام داد؟ یا نیاز به یک ابزار تخصصیتر در این زمینه است؟
- گامهای بی ارزش در جریانهای ارزش و فرایندها را حذف کنید که این خود باعث حذف زبالههای فیزیکی و الکترونیکی خواهد شد.
- در زمان شناسایی و تعیین شاخصهای فناوری اطلاعات، برای سنجش پایداری نیز شاخصهایی تعیین کنید.
- این نکته را در نظر داشته باشید که آیا تجهیزات کامپیوتری قدیمی سازمان خود را میتوانید به مدارس محروم و … اهدا کنید یا خیر. البته در ابتدا باید با مدیریت ارشد امنیت اطلاعات این موضوع مطرح شود و مشخص شود که آیا این کار امکانپذیر هست یا خیر.
- اگر بودجه سازمان شما اجازه میدهد به کارمندان خود مرخصی بدهید تا در سازمانهای خیریه داوطلب شوند. برخی از سازمانها دقیقا مشخص میکنند که کدام خیریهها برای داوطلب شدن قابل قبول هستند. زمانی که انتخاب را به کارکنان خود میسپارید، احتمالا موفقیت بیشتری را تجربه خواهید کرد.
- در کمپینهای مسئولیت اجتماعی شرکت کنید؛ کمپینهایی که همسو با چشم انداز، محصولات و خدمات سازمان شماست. برای مثال، یک کمپانی کاغذ که از سازمانهای غیرانتفاعی جنگلداری تجدیدپذیر حمایت و پشتیبانی میکنند، به احتمال زیاد برای مصرفکنندگان، انتخاب مطلوبتری خواهد بود.
در صورتی که به فعالیت در این حوزه علاقمند هستید و میخواهید از نقطه نظر خود و سازمان خود تاثیری مثبت در حوزه پایداری داشته باشید، پیشنهاد ما شرکت در دوره ITIL® ۴ Specialist: Sustainability in Digital and IT است. این دوره بین المللی قرار است برای اولین بار در کشور توسط شرکت رایزن سامانه گستر برگزار گردد. در صورت تمایل در شرکت در این دوره میتوانید با همکاران ما در واحد آموزش در تماس باشید.
برچسب:ITIL 4, Sustainability, پایداری