در دهه 1970 ميلادي توسط متخصصين سابق شركت IBM، الگوي مديريت پروژه اي براي مديريت پروژه هاي فناوري اطلاعات با نام PROMPT 2 طراحي شده بود و مورد استفاده قرار مي گرفت. تا اواخر دهه 1990، اغلب مديران پروژه فناوري اطلاعات خصوصاً مديران شركت IBM از الگو مديريت پروژه فوق الذكر استفاده ميكردند و آن را موفق تر و كاربردي تر از ديگر الگوهاي مديريت پروژه مي ديدند.
بعدها وزارت بازرگاني دولتي انگلستان يا همان OGC با استفاده از تجربيات مديران پروژه هاي مختلف موفق و شكست خورده و الگوبرداري از چارچوبهاي اصلي الگوي مديريت پروژه PROMPT 2 دست به انتشار الگو يا چارچوب مديريت پروژه Prince 2 (Project In Controlled Environment) زد. پيش از آن تنها چارچوب عمومي مديريت پروژه، چارچوب انجمن مديريت پروژه امريكا (PMI) با نام PMBOK (Project Management Based on Knowledge) بود. امروزه هر دوي اين چارچوبها در دنيا مورد استفاده قرار مي گيرند و كارفرمايان و پيمانكاران بسته به تجربيات قبلي خود، ماهيت پروژه مورد نظر يا قوانين خاص موجود در سازمانها و كشورها دست به انتخاب يكي از اين دو نوع چارچوب ميزنند. به عنوان مثال در كشور هاي وابسته يا مستعمرات قديم بريتانيا مانند كانادا، استراليا، هلند، افريقاي جنوبي، نيوزلند و … به دستور نهادهاي حكومتي استفاده از چارچوب Prince2 الزامي است و كارفرمايان و پيمانكاران ارتباطاتشان را بر مبناي اصول موجود در Prince2 پايه ريزي مي كنند.
فارغ از قوانين كشورها و فارغ از مولفه هاي ديگر حاكم بر پروژه ها و فضاي آنها، اكثر قريب به اتفاق مديران و كارشناسان پروژه بر اين باورند كه با توجه به اينكه پايه و اساس استاندارد مديريت پروژه Prince2 روي الگويي مخصوص فناوري اطلاعات استوار است، بهتر است از اين چارچوب در مديريت پروژه هاي فناوري اطلاعات استفاده شود. طراحي چارچوب Prince2 به نحوي بوده است كه اصطلاحاً بسيار چابك است و همين خصوصيت موجب مي شود تا با ماهيت دانشي، تكنولوژيكي و توسعه اي بسيار پرسرعت فناوري اطلاعات سازگار باشد و در مقابل تغيير نيازها و تغيير برنامه ها انعطاف پذيري خوبي از خود نشان دهد.
چارچوب مديريت پروژه Prince2 داراي دو بخش موازي و غيرقابل تجزيه به نامهاي زمينه ها يا مضامين (Themes) و فرآيندهاست.
زمينه هاي موجود در Prince2 عبارتند از:
- Business Case
- Organization
- Quality
- Plans
- Risk
- Change
- Progress
فرآيندهاي موجود در Prince2 نيز عبارتند از:
- Starting Up a Project
- Directing a Project
- Initiating a Project
- Controlling a Stage
- Managing Product Delivery
- Managing a stage boundary
- Closing a Project
در طول تمامي مدت مديريت يك پروژه با چارچوب Prince2، مادامي كه هر يك از فرآيندهاي فوق در حال اجرا است، تمامي مضامين پيشتر گفته شده توسط مدير پروژه مد نظر قرار گرفته، پايش و كنترل ميشود. اين عمل همواره در كنار هفت اصل موجود در Prince2 و با تكيه به اين اصول پيش خواهد رفت. اين هفت اصل عبارتند از:
- Continued Business Justification
- Learn From Experience
- Defined Roles and Responsibilities
- Manage by Stage
- Manage by Exception
- Focus on Products
- Tailor to suit the project Environment
پيشتر از مزيت رقابتي چارچوب Prince2 يا همان چابكي صحبت نموديم. لازم به ذكر است اين چابكي از وجود فرآيندي به نام Managing a stage boundary در كنار اصولي همچون Manage by Stage و Manage by Exception به دست آمده است.