اگر گمان میکنید که اسکرام (SCRUM) فقط برای برنامه نویس هاست، دوباره فکر کنید!
آیا شما گمان میکنید که تجربیات توسعه دهندگان نرم افزار (برنامه نویسان) برای شما کاربردی نیست و برای شما منفعتی ایجاد نمیکند؟ مطمئن باشید که کاملا در اشتباهید! در حقیقت استفاده از تجربیات مدیریت چابک (Agile) میتواند در کارهای بسیاری از ما – فعال در صنایع و حوزه های گوناگون – باعث کاهش زمان توسعه محصول، کاهش زمانهای به نتیجه رسیدن و افزایش حداکثری ارزش شود. چنانچه شما تحربه فلج شدن پروژه به دلیل تاخیر و یا نا امید شدن پس از دریافت بازخورد مشتری را داشته اید، مسیرهای دیگری نیز برای تجربه وجود دارد.
اسکرام در حوزه توسعه نرم افزار در میانه های دهه 90 ظهور کرد و شایستگیهای خود را در بسیاری از سازمانها به اثبات رساند. نقطه قوت اصلی اش در حوزه تولید محصول، ارائه جایگزینی برای جایگاه سنگین و ثقیل مدیریت پروژه است. همانطور که در بازی راگبی عنصری به نام “scrummage” وجود دارد، اسکرام (SCRUM) نیز از نیازهای همواره در حال تغییر مشتری (User Stories) به عنوان یک محرک بهره برده تا بتواند بهترین واکنش طراحی و هماهنگ شده را نسبت به تغییر نیازمندیهای محصول ارائه کند. اسکرام بر پایه بیانیه چابک (Agile Manifesto) شامل تخمین واقع بینانه زمان مورد نیاز جهت تکمیل یک وظیفه و همچنین حفظ شفافیت در رابطه با وظایف در حال اجرا خواهد بود. با استفاده از این روش مشکلات پروژه بسیار سریعتر نمایان شده و شرایط بروز موقعیت بحرانی”دقیقه نود” (در زبان انگیسی از عبارت ساعت یازدهم -11th hour- با همان مفهوم استفاده میشود) به مراتب کاهش خواهد داشت.
هر کدام از ما میتوانیم اسکرام را فرای توسعه نرم افزار در حوزه فعالیت خود و درون تیمهایمان تطبیق داده و استفاده کنیم (اینجا میتوانید ملاحظه کنید که چگونه از مفاهیم چابک در تولید یک برنامه رادیویی کمک گرفته شده است). استیون دنینگ (Steven Denning) در مقاله ای به این موضوع اشاره میکند که ارائه محصول در زمان معین درسازمانهای امروزی امری است که جایی برای نوآوری و خلاقیت نگذاشته است (لینک مقاله) و از این مفهوم تحت عنوان محصول فلج کننده یاد میکند. در ادامه اشاره میکند که اسکرام میتواند به رفع این مشکل کمک کند. همچنین اضافه میکند که اجرای طرح و برنامه های منظم و با قاعده خشک باعث تاثیر منفی بر نوآوری میشود چرا که نوآوری ذاتا فرآیندی منعطف و بعضا نامنظم است. حال اسکرام میتواند ابزاری باشد برای تحقق این دو هدف که به نظر میرسد داشتن آنها در کنار هم امری دست نیافتنی است، زمان و انعطاف پذیری!
در اسکرام عناصر یک محصول بر پایه داستان کاربر (User Story) به عنوان اجزا و امکانات اصلی تشکیل دهنده محصول نعریف و تعیین شده اند. این اجزا و امکانات انتخاب شده در سندی به نام Product Backlog یا بک لاگ محصول (این عبارت به همین شکل در بین کارشناسان مورد استفاده قرار میگیرد). بخشهایی از هر بک لاگ در یک اسپرینت (Sprint) که همان بازه زمانی تعریف شده جهت رسیدن به یک خروجی و هدف مشخص است قرار میگیرند. حرکت در راستای تکمیل هر اسپرینت بصورت روزانه توسط اعضا تیم گزارش شده و بصورت ویژوال در نمودار Burndown -که بطور زیرکانه ای نشان دهنده زمان صرف شده برای انجام هر Task در مقابل گذر زمان است- نمایش داده میشود. اگر پروژه دچار تاخیر شود بلافاصله نمایان خواهد شد و برای شناسایی آن تاخیری وجود نخواهد داشت. مشکلات هم بطور آزادانه ای با دیگر اعضای تیم در جلسات روزانه (که عموما ایستاده برگزار میشود) به اشتراک گذاشته میشود و افراد مدت زمان زیادی را به تنهایی با یک مشکل درگیر نخواهند بود.
در اینجا میتوانید مقاله ای در رابطه با تطبیق دادن مفاهیم پایه ای در تیمهای مختلف فعال در حوزه های متنوع (غیر از توسعه نرم افزار) را مطالعه کنید. در اسکرام تعداد محدودی نقش الزامی نیز تعریف شده است که در ادامه به بررسی مختصری در رابطه با آنها میپردازیم (جهت آشنایی بیشتر ویدیویی پایانی را ملاحظه کنید):
- مالک محصول: این فرد نماینده ذینفعان است و میتوان گفت نقش صدای مشتری را ایفا خواهد کرد. مالک داستانهای کاربری (که در حقیقت همان امکانات محصول خواهند بود) را اولویت بندی کرده و آنها را در بک لاگهای مختلف قرار میدهد. سپس آنها را در اسپرینتهای مختلف قرار داده و به نتیجه رسیدن هریک در زمان تخمین زده شده را رسد مینمایند.
- اسکرام مستر: این فرد نقش محافظت کننده از تیم را بر عهده دارد. او برطرف کننده موانع و تامین کننده ابزارهای مورد نیاز تیم است تا تیم بتواند بدون دغدغه و به خوبی مسیر خود را طی کند. (در اغلب موارد نقش وی همانند یک مدیر پروژه نمایان خواهد شد.)
- تیم توسعه: مجموعه ای از افراد که هریک مهارتی در یک یا چند حوزه تخصصی دارند و چالش اصلی آنها کمک به متولد شدن محصولی جدید است.
لازم به توضیح است که برای هریک از سه نقش فوق دوره های آموزشی ویژه ای نیز طراحی و ارائه شده است که مرکز آموزش رایزن سامانه گستر در حال حاضر دوره های مربوط به مالک محصول و اسکرام مستر را برگزار مینمایند. (با ما تماس بگیرید)
[callout add_button=”yes” button_text=”اطلاعات دوره” button_url=”http://rayzansamaneh.com/%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D9%87%D8%A7/%d8%af%d9%88%d8%b1%d9%87-%d8%a7%d8%b3%da%a9%d8%b1%d8%a7%d9%85-%d9%85%d8%b3%d8%aa%d8%b1-%d8%ad%d8%b1%d9%81%d9%87-%d8%a7%db%8c-professional-scrum-master-9/” button_color=”#F86B35″]
نهمین دوره اسکرام مستر Professional Scrum Master
مرکز آموزش رایزن سامانه گستر برای نهمین بار طی روزهای 12 و 13 آبان ماه اقدام به برگزاری دوره اسکرام مستر (PSM) خواهد نمود. در صورت تمایل به رزرو و کسب اطلاعات بیشتر برروی کلید اطلاعات دوره کلیک کنید.[/callout]
[callout add_button=”yes” button_text=”اطلاعات دوره” button_url=”http://rayzansamaneh.com/%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D9%87%D8%A7/%d8%af%d9%88%d8%b1%d9%87-%d9%85%d8%a7%d9%84%da%a9-%d9%85%d8%ad%d8%b5%d9%88%d9%84-%d8%ad%d8%b1%d9%81%d9%87-%d8%a7%db%8c-%d8%a7%d8%b3%da%a9%d8%b1%d8%a7%d9%85-professional-scrum-product-owner-pspo-2/” button_color=”#F86B35″]
دومین دوره مالک محصول حرفه ای اسکرام – Professional Scrum Product Owner – PSPO
پیرو استقبال فعالان صنعت نرم افزار از دوره های اسکرام مرکز آموزش رایزن سامانه گستر، این مرکز بار دیگر با ارائه یک دوره جدید و کاربردی به حمایت دانشی از سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات پرداخته است. این مرکز برای دومین بار دوره PSPO را با همکاری موسسه اسکرام ایران در روزهای 26 و 27 آذرماه برگزار خواهد نمود.[/callout]
برچسب:SCRUM, اسکرام, مقالات تخصصی