مشکل ITIL V3 چیست و چرا به ITIL 4 نیاز داریم؟ (بخش دوم)
این نوشته، بخش دوم از نوشته “مشکل ITIL V3 چیست و چرا به ITIL 4 نیاز داریم؟” است. که پیشنهاد میکنم مطالعه آنرا از بخش اول (اینجا) آغاز کنید.
توجه بسیار کم به ارزش، دستاوردها، هزینهها و ریسکها
تمامی خدمات IT حول امور مربوط به ارزش آفرینی، ارائه دستاورد و خروجیهای مطلوب به همراه پذیرش هزینه و ریسک خدمت ارائه شده، برای یک سازمان میچرخد. در صورتی واحد فناوری اطلاعات به بهترین نحو ممکن عمل کرده است که، مشتریان با استفاده از ارزش ایجاد شده از آنچه که ما به عنوان دستاورد معرفی میکنیم، بدون دخالت در هزینه و ریسک به آن چه نیاز دارند، برسند.
“نکته حائز اهمیت این است که، تعریف خدمت برای هر یک از ما باید بسیار روشن و واضح باشد.“
هستند بسیاری از سازمانهایی که هنوز توجه و تمرکز خود را، بر اجرای فرایندها در راستای حصول مدیریت سطح خدمت، بدون توجه به تاثیرات آن بر عملکرد مشتریان منعطف کردهاند. میتوان اینگونه عنوان نمود:
بجای پرداختن به تمامی جزییات چگونگی کار فرایند و گامهای چرخه عمر، در وهله اول نیاز است تا به تمامی افراد درگیر، نسبت به تعریف خدمت آموزش داده شود. و در وهله بعدی به آنها در شناخت چگونگی دستیابی و ایجاد خدمت، برای سازمان کمک کنیم.
در همین راستا ITIL Practitioner، با همین هدف منتشر شد. که در اصل به وضوح بر ایجاد ارزش، دستاوردها، هزینه و ریسک متمرکز شده است. ولی در مقابل ITIL Foundation، تعداد کمی این دوره را گذراندهاند.
حمایت از تحولات دیجیتالی
امروزه با توجه به رشد نرخ تغییرات، بسیاری از سازمانها به سمت اتخاذ تکنولوژیهای دیجیتال و نو ظهور در حال حرکت هستند. این در حالی است که در زمان نگارش ITIL V3 هرگز به عنوان رویا هم، به چنین مواردی (افزایش تغییرات، تغییر تکنولوژی…) پرداخته نشده بود. برای خلق ارزش، نیاز است تا ITIL V3 به سازمانها در مسیر تکنولوژیهای جدید کمک کند، ولی اغلب بنظر میرسد در گذشته لنگر انداخته است، تا اینکه بخواهد مشتاق شناخت آینده دیجیتال باشد.
سازگاری با چهارچوبهایی نظیر DevOpsو Lean Managementو Agile و دیگر رویکردهای مدیریتی
ITIL V3 اغلب به عنوان یک رویکرد آبشاری، برای توسعه و یا تغییر عمده در خدمات IT دیده شده است، این درحالی است که بسیاری از سازمانها در گذار حرکت از این گونه روشها به سوی روشهای چابک هستند. نکته قابل توجه این است که ITIL V3 نیز میتواند عملکرد خوبی داشته باشد ولی مستلزم تلاش بیشتر سازمانها برای دستیابی به شرایط ایدهآل و مطلوب است. با توجه به بروزرسانیهای صورت گرفته بر محتوای ITIL 4، بطور طبیعی انطباق آن با رویکردهای مشارکتی مطرح شده در چارچوب DevOps و با بهبودهای مطرح شده در فرهنگ Lean (مدیریت ناب) به وضوح دیده میشود. طبیعی است بهره گیری از این چارچوبها در سازمانهایی که ITIL 4 را اتخاذ نمودهاند بخوبی کار کنند.